Het Europese investeringsprogramma dat Jean-Claude Juncker wil opzetten, heeft vooralsnog weinig substantie. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij, vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. We wisten al wel dat het ‘investeringsprogramma’ van Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker gebakken lucht zou zijn. Maar Juncker weet het toch nog voor elkaar te krijgen om met heel erg laag gespannen verwachtingen toch nog teleur te stellen.
Juncker beloofde afgelopen zomer 300 miljard euro aan investeringen. We kwamen er al snel achter dat het programma uit bestaande middelen gefinancierd zou worden, waardoor er nauwelijks nog kan worden gesproken van fiscale stimulering. Daarnaast bleek dat het programma over drie jaar wordt uitgesmeerd, dat lidstaten Juncker geen cent willen geven en dat financiering door het crisisfonds ESM uit den boze is.
Afgelopen weekend werd dan duidelijk hoe Juncker aan de 300 miljard euro denkt te komen. De Europese Investeringsbank komt met een lachwekkende 5 miljard euro en de EU geeft 16 miljard euro aan garanties, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De rest moet worden opgehaald bij private beleggers, waarvan maar de vraag is of zij trek hebben in een fonds met een hefboomfactor van 15.
2. Dat Europa geen geld voor investeringen over heeft, is ronduit bizar. Vorig jaar lagen investeringen in de eurozone 16 procent onder het piekniveau van voor de crisis. Sinds 2008 zijn investeringen in elk jaar gekrompen behalve in 2011, terwijl voor de crisis investeringen met meer dan 3 procent per jaar groeiden. Rentestanden zijn nog nooit zo laag geweest en de vraag van beleggers naar veilig schuldpapier met een beetje rendement is een veelvoud van het aanbod. Met andere woorden: de markt smeekt overheden om infrastructuur investeringen te doen en deze met schulden te financieren.
3. Goed nieuws over de Duitse economie. De Ifo-index voor het economisch vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven is in november sterker dan verwacht gestegen naar 104,7 punten. De markt had gerekend op een daling naar 103,0 van 103,2 in oktober. De Duitse economie is na een sterk eerste kwartaal in stagnatie beland. De Ifo-index bevestigt andere maandelijkse conjunctuuronderzoeken die er op wijzen dat er einde komt aan de stagnatie en dat de economie wat kan gaan aantrekken.
4. De Nederlandse industrie ziet het volgens het CBS ook wat rooskleuriger in. De index voor het producentenvertrouwen steeg in november naar het hoogste niveau sinds 2011. Het producentenvertrouwen en de het laatste conjunctuuronderzoek van de Europese Commissie wijzen er op dat de Nederlandse economie blijft herstellen en weinig hinder ondervindt van de verzwakking die de rest van de eurozone teistert. Historisch gezien is het producentenvertrouwen echter nog steeds erg laag en in overeenstemming met matige groei.
5. Een topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras heeft naar eigen zeggen tijdens zijn ‘lange staat van dienst’ 100 miljoen dollar aan smeergeld kunnen opstrijken. 22 miljoen dollar daarvan was afkomstig van SBM Offshore, die Petrobras als grootste klant mag rekenen. Braziliaanse media melden dat de topman, Pedro Barucso, heeft opgebiecht sinds 1994 steekpenningen te hebben ontvangen als onderdeel van een deal met justitie om gevangenisstraf te ontlopen. Braziliaanse autoriteiten hebben nog steeds een corruptieonderzoek lopen naar SBM, dat daardoor geen opdrachten meer krijgt van Petrobras.
6. Iran wil de andere leden van de OPEC gaan vragen om de productie te verlagen nu de olieprijzen sinds de zomer met een derde zijn gekelderd. Persbureau Bloomberg meldt dat de Iraanse Minister van Olie zijn Saoedische ambtgenoot wil vragen de productie met een miljoen vaten per dag te verlagen naar 29 miljoen vaten. OPEC is nog goed voor 40 procent van de mondiale olieproductie.
7. Staatsverzekeraar ASR heeft volgens het Financieele Dagblad nog tot en met januari de tijd om samen met zijn partners een bod uit te brengen op de genationaliseerde verzekeringsactiviteiten van SNS Reaal, die tegenwoordig Vivat heten. ASR, Swiss Re en private-equityhuis CVC kregen vorige week het groene licht om te bieden op Vivat.
8. Beleggers zijn weinig onder de indruk van ASML’s voorspelling dat in de komende zes jaar de omzet moet verdubbelen en de winst per aandeel moet verdrievoudigen. Op een groen Damrak daalt de koers van de chipmachinefabrikant uit Veldhoven met meer dan 2 procent. ASML kondigde verder aan dat de nieuwe generatie EUV-chipmachines vanaf 2016 of 2017 financieel aantrekkelijk moeten zijn voor producenten van logische chips en DRAM- en NAND-geheugenchips.
9. De woorden van ECB-president Mario Draghi de centrale bank “zo snel mogelijk” maatregelen moet nemen om de inflatie op te krikken, dreunen nog steeds na. De Spaanse 10-jaars rente is vanochtend voor het eerst onder de psychologische grens van 2 procent gedaald. Ook Italiaanse en Portugese staatsleningen liggen er vanochtend nog goed bij. Overigens is 2 procent nog steeds een erg hoge rente voor Spanje, dat in deflatie zit en waarvan de schuldenberg van bedrijven, huishoudens en de overheid bij elkaar opgeteld tegen de 300 procent van het bbp bedraagt.
10. Europese aandelenbeurzen profiteren ook nog steeds van Draghi’s uitspraken. Door de uitspraken heeft de Europese Stoxx 50 ten opzichte van het slot van donderdag een forse 4 procent gewonnen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl